top of page

Kafka op het strand

"Soms heeft het noodlot veel weg van een lokale zandstorm die almaar van richting verandert. ... Die zandstorm ben jij. Iets binnen in jezelf. Het enige wat je kunt doen is eraan toegeven: stap recht die storm in, dek je ogen en oren goed af, zodat er geen zand in komt, en baan je er voetje voor voetje een weg dwars doorheen. Misschien is daar zon, maan noch richting; misschien bestaat er zelfs geen normaal soort tijd. Er is alleen zand, hemelhoog opwervelend zand, wit als verpulverend gebeente."

Kafka op het strand - Haruki Murakami p. 8

Kafka op het strand heeft mij betoverd. Al sinds ik het las in 2009, toen de wonderbaarlijke boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami in Nederland nog lang niet zo bekend waren als nu, wilde ik er een voorstelling over maken. Het boek is het vertrekpunt van een muziektheatervoorstelling over de coming-of-age van de 15-jarige Kafka Tamura. Het is het onafwendbare lot van Kafka Tamura om door zijn eigen metafysische zandstorm te gaan; een belangrijke transitie door te maken. In dit surrealistische boek reist hij door verschillende lagen van zijn bewustzijn, realiteiten en dimensies. Ik wil een muziektheatervoorstelling maken waarin deze verschillende dimensies worden gecreëerd door een compositie van muziek, beeld en spel.

Voor het Nieuwkomerstraject van Orkater maakte ik een concept en pitch voor de muziektheatervoorstelling Kafka, een bewerking van het boek 'Kafka op het strand', van de Japanse schrijver Haruki Murakami.

Samen met componist en muzikant Diederik Rijpstra werkten we aan muziek. Samen met scenograaf Lisanne Hakkers, werkte ik aan een mogelijk decorbeeld. Samen met Céline Buren werkte ik aan de dramaturgie.

De acteurs Lidewij Mahler, Vanja Rukavina, Mandela Wee Wee en Steven Joles werkten we aan een pitch. Percussionist en muziektheatermaker Daniël Cross leverde een bijzondere bijdrage aan de pitch op de vloer met allerlei instrumenten.

bottom of page